Fokus på en angsttype – Socialfobi

Socialfobi er kendetegnet ved ubehag i sociale situationer. Den overordnede bange tanke handler ofte om, at komme til at gøre noget pinligt, være utilstrækkelig, blive grint af eller lignende. Angsten for at blive udsat for dette er for personer med socialfobi så stor, at sociale situationer enten undgås eller udholdes med stort ubehag.

Angsten for at blive til grin eller ikke at slå til er et almindeligt vilkår for alle mennesker – og for teenagere i særdeleshed. Det er en helt normal del af ungdomslivet at være bekymret og endda angst for sociale situationer. Af nogle af de førende forskere inden for området kaldes socialfobi derfor også for “en normal frygt gået over gevind” (Silverman & Field, 2010).

Men for nogen udvikler angsten sig ud over det almindelige og bliver til en lidelse, der står i vejen for at den unge kan have det godt og udvikle sig normalt både fagligt og socialt. Ofte ser vi, at det hænger sammen med at den unge får skabt ‘en selvforstærkende cirkel’, hvor han eller hun forsøger at håndtere sin angst ved at lave en række sikkerhedsstrategier. Det kan f.eks. være unge, der forbereder sig så grundigt på alt, hvad der kan gå galt, at de ikke opdager de ting, der går godt. Eller det kan være unge, der for at undgå at blive til grin er så opmærksomme på sig selv, at de glemmer at lægge mærke til, hvad der faktisk foregår omkring dem. I begge tilfælde kan deres forsøg på at håndtere angsten desværre være med til at give dem dårlige oplevelser med sociale situationer – og i sidste ende være med til at forstærke angsten.

Heldigvis har mange med socialfobi stor glæde af terapi. Især kognitiv adfærdsterapi har forskere fundet ud af er effektiv. Ved Chilled arbejder man med at lære at tænke mere realistisk omkring sine bekymringer og derefter gå ud og prøve de nye mere realistiske tanker af. Man arbejder også med at lære at “være i angsten” og ikke lade den bestemme over en hele tiden.

Vi bruger cookies til at danne statistik og forbedre psykologrask.dk. Ved at klikke OK eller gå videre accepterer du dette.

Hvad er Cookies?

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk