Svært ved første skoledag efter juleferien?

Juleferien er for de fleste ved at være ovre nu, og første skoledag venter for mange børn og unge. Her første arbejdsdag efter ferien mindes jeg alle de familier, jeg har mødt med angst inde på livet. For nogen af dem ved jeg, at juleferien har været hård nok i sig selv, mens den for andre heldigvis har været et tiltrængt pusterum, hvor angsten ikke har fyldt.

Ferietiden er ofte god for de børn, hvor angsten handler om at være i skole eller at være væk fra mor og far. Eller for de teenagere der frygter klassekammeraternes bedømmelse. Her kan første skole- og arbejdsdag lede til mange bekymringer hos både børn, unge og forældre. Bekymringer hos børn og unge om at skulle af sted igen, og om de nu kan klare det. Bekymringer hos forældrene om, at de fremskridt der er kommet før jul og igennem ferien ikke vil holde og en frygt for at ”skulle starte forfra”.

Første dag efter ferien er ofte svær for mennesker med angst. Forandringer kræver energi og mennesker med angst oplever ofte at forandringer leder til bekymringer og følelsen af angst. Derfor er det også vigtigt ikke at gå i panik over, at angsten viser sit (grimme) ansigt. I stedet kan man minde sig selv om, at det ikke er så underligt, at angsten kommer netop nu, og holde fast i det man indtil nu har lært er hjælpsomt.

Min erfaring er, at det vigtigste er at ’undgå undgåelse’ – dvs. at forsøge at holde fast i at gøre det man gerne vil gøre, fremfor at undgå det som angsten siger man skal. Første skoledag vil det sige at forsøge at komme i skole selvom det er svært. Viser det sig at være for stor en mundfuld, så se om ikke det kan deles op i mindre bidder – f.eks. ved at tage af sted 2 timer den første dag og så gradvist flere og flere timer hen over de første par uger. Denne teknik kaldes i Cool Kids og Chilled for “trappestiger”. Heldigvis er der mange, som bare lige skal i gang igen, og hvor det bliver nemmere og nemmere efter de første par dage.

Det er også vigtigt ikke at ty til overdreven beroligelse. Som forældre bør I forsøge at bevare roen, vise jeres barn eller teenager, at angsten er noget I godt kan snakke om, og med spørgsmål hjælpe dem til at finde hjælpsomme og realistiske tanker, de kan støtte sig op af. Måske har de nogle erfaringer fra sidste år de kan bruge?

Husk at I som forældre ikke kan bære angsten for dem, hvor gerne I end ville – det skal de lære at kunne selv. Men I kan støtte dem ved at minde dem om de ting, der før har været hjælpsomme. Har I svært ved at tale om angsten eller problemer med at finde ud af, hvilken strategi der skal hjælpe jer i den rigtige retning? Så er det måske et tegn på, at I har brug for professionel hjælp til at komme på rette vej. Hvis I er i tvivl, er I altid velkomne til at kontakte mig til en uforpligtende telefonsamtale

Med venlige nytårshilsner ønsker jeg jer alle et godt nytår uden angsten i førersædet.
– Psykolog Emil Rask

<span style="font-size:12px;margin-right:15px;">Vi bruger cookies til at danne statistik og forbedre psykologrask.dk. Ved at klikke OK eller gå videre accepterer du dette.</span>

Hvad er Cookies?

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk